Samhain ofwel Halloween. Het Keltische nieuwejaar.
De donkere en koude tijden komen er snel aan. Dit is de tijd dat de natuur afsterft en zich terug trekt naar binnen. We nemen afscheid van het licht. We staan stil bij wat er verloren gaat en is. Zo is het ook de tijd om je overleden dierbaren te herdenken. Het is namelijk zo dat tijdens Samhain de laag tussen hier en de geestenwereld dun is. Contact leggen niet de gene die aan de andere kant zijn gaat nu makkelijker!
Steek een kaarsje voor ze aan en zet het in je vensterbank.
21 december markeert het midwinterfeest. Met Yule is de nacht het langst en de dag het korst. Maar vanaf dit moment zal het licht zich toenemen. We vieren de terug keer van de zon! Het is de tijd van samen binnen zijn. Rust te nemen, even niks te moeten doen.
Zet wat mooie pinus takken op vaas en versier ze met lichtjes en yule(kerst)ballen.
Reflecteer op het jaar dat geweest is en wees dankbaar.
Imbolc, wat 'in de buik' betekent, refereert naar de buik van Moeder Aarde. Het licht neemt weer toe wat betekent dat de planten die nu nog slapen langzaam wakker worden gemaakt.
Denk aan de sneeuwklokjes die als eerste opkomen. Het sneeuwklokje staat vaak symbool voor dit feest.
Ga lekker naar buiten voor een wandeling en ga op zoek naar de eerste signalen van de vroege lente.
Ostara is het feest van de lente-equinox. Vanaf Yule zijn we naar deze dag aan het toe werken. Dag en nacht zijn even lang. Deze speciale dag werd door de oudere volkeren over de hele wereld werd gevierd.
Ostara is de Germaanse godin die voor vruchtbaarheid staat. Eieren zijn vaak het symbool voor dit feest. Het is ook de perfecte tijd om te beginnen met zaaien!
Bel-fire in het Iers. Het feest van vreugdevuren, vruchtbaarheid, bloeitijd en vooral veel levenslust.
Tijdens de vreugde vuren probeer je zo hoog mogelijk over het vuur heen te springen. Dat zou de hoogte van de gewassen bepalen.
Dansende jonge meisjes met bloemenkransen en jongens rondom de mei-boom. Daar waar ze hun toekomstige partner konden kiezen.
Vooral de tijd om te genieten van de eerste bloeiers!
Midzomerfeest! De dagen rondom Litha zijn het langste van het hele jaar. Niets fijner dan savonds nog lekker buiten te zitten. Het liefste met goed gezelschap! Litha is het feest om de natuur te vieren. De God en Godin zijn weer samen!
Een van de oude gebruiken is het plukken van Sint-Janskruid. Het kleine gele bloemetje zou de essentie van de zon bevatten. Maar er een olie van die je in de winter goed kan gebruiken.
Sommige noemen dit feest ook wel Lammas. Dit is het eerste oogstfeest. Een van de symbolen voor dit feest zijn de graanpoppetjes.
Vandaag de dag kun je het symbolisch vieren door een brood te bakken en alle vruchten te plukken die er zijn en dit te delen met elkaar.
Het is een tijd van overvloed en dankbaarheid.
Een tijd om even stil te staan... welke vruchten kun jij oogsten die je eerder dit jaar gezaaid hebt?
Mabon ook wel herfst-equinox genoemd, is het tweede oogstfeest. Vanaf dit moment is er niet veel meer te oogsten.
Dag en nacht zijn weer even lang. De donkere dagen komen er weer aan en de bomen zullen langzaam hun bladeren laten vallen. Maar geniet nog even met alles wat je hebt geoogst. Alle vruchten, noten en zaden.
Maak een boswandeling en verzamel nootjes en herfstbladeren en leg ze binnen op een mooi plekje neer. Een mooi moment om te reflecteren. Wat kun je loslaten wat je niet meer dient? Waar ben je dankbaar voor?